poradniki i solucje do gier
poradniki i solucje do gierod A do Zpomoc i reklamacjeregulamin usługi

Poradnik Restaurant Empire

Poradnik do strategii ekonomicznej Restaurant Empire w kilkunastu punktach przedstawia najważniejsze aspekty prowadzenia restauracji, począwszy od jej wyboru i sposobu zabudowy, a skończywszy na personelu czy najważniejszych przepisach kulinarnych.

poradnik, solucja do gry w zawiera 42 stron i 32 ilustracji, rozmiar pliku to 2,2 MB

4. Wystrajanie restauracji - kuchnia

O wiele ważniejsze jest odpowiednie wystrojenie sprzętów w samej restauracji a to dlatego, że to właśnie tu po raz pierwszy spotkasz się z problemem ciasnoty. Warto przy okazji powiedzieć co to takiego jest. Otóż w wyniku niedopracowanej sztucznej inteligencji zarówno personelu restauracji jak i odwiedzających jej gości dochodzi do paradoksalnych sytuacji. Jeśli dwoje ludzi (nieistotne kto to jest) wpadnie na siebie to nie usuwają się sobie z drogi tylko... cofają się i szukają innej drogi. Nie muszę chyba mówić do jakże paradoksalnych sytuacji to doprowadza.

Musisz więc tak rozplanować swoją kuchnię, aby maksymalnie ułatwić pracę znajdujących się tu ludzi czy też... klientów, którzy mogą do niej wejść (np. gdy ma dwoje drzwi).

Uwaga! Jeśli wybrałeś menu budowy a mimo wszystko nie możesz przystąpić do rozbudowy kuchni kliknij myszką na podłogę wewnątrz niej samej. Spowoduje to wyświetlenie oddzielnego menu.

Poniżej znajduje się lista wybranych sprzętów z opisem ich zastosowania. Dla ułatwienia podaję je w takiej kolejności w jakiej pojawią się po wybraniu menu budowy. Uwaga! Przedstawiam tylko najważniejsze obiekty, które są dostępne przez cały czas i bez których dobrze prosperująca restauracja nie może się obejść.

Kitchen Door Frame - są to drzwi a raczej sama futryna; musisz je koniecznie mieć, inaczej personel nie będzie mógł korzystać z kuchni; domyślnie masz już jeden taki obiekt, dobrze jest jednak dobudować drugie drzwi zgodnie z tym co zostało pokazane na screenie; dzięki temu będziesz miał pewność, że Twoi ludzie nie zatną się nawet wtedy gdy do kuchni wchodzi 4-5 kelnerów; jedyna wada tego rozwiązania to utrata cennej przestrzeni wewnątrz samej kuchni, ale spokojnie można to jakoś wytrzymać :-)

Ile postawić - Kuchnia (1) - Wystrój - Restaurant Empire - poradnik do gry

Ile postawić

Kiedy kupować

Kiedy nie kupować

Domyślnie ma się pojedyncze drzwi, radziłbym jednak dobudować drugie (w zupełności wystarczy to nawet przy dużej restauracji)

Kiedy tylko można :-) drzwi nie są drogie, ich postawienie kosztuje 200 dolarów, miesięczne koszty utrzymania wynoszą zaś 10 dolarów; musisz więc przyznać, że z ich powodu na pewno nie zbankrutujesz :-)

Kiedy masz już dwie pary drzwi, naprawdę nie warto stawiać kolejnych ponieważ Twoi ludzie raczej tego nie wykorzystają; poza tym duża restauracja musi mieć sporą kuchnię a już przecież druga para drzwi zabiera całkiem sporo przestrzeni

Dumb Waiter - niech Cię ta nazwa nie zmyli, to nie jest żaden głupi kelner :-) Dumb Waiter to po prostu winda, która umożliwia szybsze dostarczanie posiłków na piętro; aby jednak do tego doszło musisz spełnić dwa "warunki": posiadać zabudowane piętro a także nie zablokować dostępu do niej; w szczególności radziłbym uważać na ten drugi problem ponieważ jest to bardzo często spotykany błąd niedoświadczonych restauratorów :-) Dumb Waiter powinien znaleźć się w samym rogu kuchni, najlepiej po tej stronie, przy której są schody; personel powinien do niego podchodzić od strony drzwi prowadzących do kuchni.

Ile postawić

Kiedy kupować

Kiedy nie kupować

Tylko i wyłącznie jeden; co więcej, posiadanie Dumb Waitera nie zawsze jest konieczne

Na samym początku zabawy zdecydowanie nie polecam konstruować windy, powinieneś zająć się rozbudową parteru; DOPIERO gdy masz zabudowane pierwsze piętro (najlepiej w całości) to wtedy się na niego zdecyduj; Dumb Waiter kosztuje 3000 dolarów, o wiele gorzej jest jednak przełknąć jego koszty utrzymania - aż 150 dolarów co miesiąc!

Kiedy nie masz wystarczająco dużo gotówki na jego utrzymanie (150 dolarów to naprawdę dużo!) oraz gdy nie masz jeszcze zabudowanego piętra

Dish-Washing Unit - tradycyjny zlewozmywak, przy którym Twój personel techniczny może czyścić talerze; jest to niezwykle ważna czynność ponieważ nic tak bardzo nie odstrasza klientów (poza niebotycznymi cenami :-)) jak wszechobecny brud; nie polecam jednak stawiać tego urządzenia a to dlatego, że niewiele droższa jest profesjonalna, AUTOMATYCZNA zmywarka; jeśli już koniecznie chcesz się zdecydować na zlewozmywak to wybuduj go tylko i wyłącznie na samym początku, gdy liczysz się jeszcze z każdym groszem.

Ile postawić

Kiedy kupować

Kiedy nie kupować

Stawiaj tylko i wyłącznie na samym początku; jeden w zupełności wystarczy; później z niego zrezygnuj

Kiedy nie masz jeszcze wystarczająco dużo gotówki na comiesięczne utrzymywania automatycznej zmywarki; pamiętaj jednak, że czyszczenie talerzy tym sposobem zajmuje dużo więcej czasu; jeśli Twoja restauracja jest duża to mogą z tego wyniknąć niemałe problemy; zlewozmywak kosztuje 800 dolarów, utrzymanie go - 40 dolarów

Kiedy możesz sobie pozwolić na zmywarkę, wtedy od razu sprzedaj zlewozmywak ponieważ niepotrzebnie będzie on tylko zajmował cenną przestrzeń

4-Burner Stove - ZDECYDOWANIE najważniejsza rzecz z całej kuchni; czteropalnikowy piec jest podstawowym elementem, dzięki któremu można przygotowywać posiłki; postawienie i utrzymanie pieca nie jest tanie, ale po prostu konieczne; zwróć uwagę na to, że przy danym piecu może pracować wyłącznie jeden szef kuchni (jednocześnie), jeśli więc chcesz zatrudnić ich więcej musisz dobudować kolejne piece (oczywiście tylko wtedy jeśli chcesz żeby się pracowali przy nich); optymalnym wyjściem, do którego mam zamiar zachęcać są dwa piece stojące koło siebie; rozwiązanie to jest praktyczne i przez bardzo długi czas w zupełności wystarczające.

Ile postawić - Kuchnia (2) - Wystrój - Restaurant Empire - poradnik do gry

Ile postawić

Kiedy kupować

Kiedy nie kupować

Na starcie zakup jeden piec, po kilku miesiącach gdy będziesz miał w miarę stabilne przychody dokup drugi i postaw go obok

Pierwszy piec - natychmiast, jego obecność jest wymagana do prawidłowego funkcjonowania restauracji; musi się on znajdować przy ścianie; pamiętaj o zachowaniu miejsca na drugi piec aczkolwiek nie jest to w stu procentach konieczne ponieważ raz postawione obiekty można przemieszczać i obracać; niestety, utrzymanie pieca kosztuje - przy zakupie 2500 dolarów i co miesiąc 125 zielonych banknotów

W zasadzie tyczy się to tylko drugiego pieca; nie powinieneś śpieszyć się z jego budową; jeden piec + szef kuchni w zupełności wystarczają nawet w średniej wielkości restauracji; dopiero gdy masz duży, piętrowy interes możesz pomyśleć o zakupie drugiego

Waiting Station - jest to specjalny stolik, na którym dopiero co przygotowane posiłki czekają aż zostaną zabrane przez kelnerów do odpowiednich klientów; posiadanie Waiting Station jest koniecznością a to dlatego, że nikt przy zdrowych zmysłach (mowa o klientach) nie będzie czekał aż oczekiwana potrawa zostanie przygotowana; niestety, stolik ten nie jest zbyt pojemny tak więc bardzo szybko okaże się, że będziesz potrzebował ich więcej; wszystkie stoliki stawiaj PRZY DRZWIACH, ale tak aby nie zasłaniały przejścia.

Ile postawić

Kiedy kupować

Kiedy nie kupować

Na początek jeden, szybko jednak dokup drugi; dopiero gdy zauważysz, że to wciąż za mało zakup kolejne (ale nie więcej niż 2)

Od razu - Waiting Station jest bardzo tanie; przy zakupie trzeba wyłożyć zaledwie 150 dolarów a później jeszcze 7,5 co miesiąc; jak na tak przydatny obiekt jest to bardzo niewiele, dlatego też radziłbym mieć ich stosunkowo dużo (szczególnie wtedy gdy na podglądzie widzisz, że powoli zaczynają gromadzić się przygotowane potrawy)

Gdy nie masz już wolnego miejsca; kelnerzy jakoś sobie poradzą; powinieneś mieć miejsce na co najmniej dwa Waiting Station; jeśli zabraknie Ci przestrzeni na kolejne to pozostań przy posiadanych; nie musisz martwić się o przebudowywanie kuchni

Kitchen Table - podobny stolik, który ma jednak trochę inne zastosowanie; według opisu, który jest do niego dołączony jest to dodatkowe miejsce pracy dla szefa kuchni, przy którym mógłby przygotowywać swoje potrawy; o wiele częściej wykorzystuje się jednak Kitchen Table jako stolik, na którym się umieszcza inne sprzęty niezbędne w kuchni, jak np. kuchenkę mikrofalową czy mikser; nie oznacza to oczywiście, że szef kuchni zupełnie nie będzie chciał z niego korzystać...

Ile postawić - Kuchnia (2) - Wystrój - Restaurant Empire - poradnik do gry

Ile postawić

Kiedy kupować

Kiedy nie kupować

Na początek jeden, jest to raczej konieczne; gdy tylko będziesz miał taką możliwość dokup drugi (tyle wystarczy)

Pierwszy musisz postawić niemal od razu ponieważ bez niego szef kuchni nie będzie osiągał aż tak dużej wydajności; drugi dobuduj dopiero wtedy gdy na tym, który miałeś od startu znajdą się inne sprzęty; stolik nie jest drogi - kosztuje 200 dolarów a jego comiesięczne utrzymanie wynosi 10 dolarów

Gdy nie masz wystarczająco dużo miejsca; w ostateczności możesz zrezygnować z drugiego stolika a na tym, który masz postawić TYLKO mikrofalówkę albo mikser (polecam raczej to drugie); nic złego się nie stanie :-)

Microwave Oven - tradycyjna mikrofalówka paradoksalnie nie odgrywa aż tak dużej roli w "Restaurant Empire" jak mogłoby się początkowo wydawać; z mojej obserwacji wynika, że przepisów, przy których jest wymagana jest o wiele mniej niż tych, do których potrzeba miksera czy nawet grilla; jeśli koniecznie chcesz z niej korzystać to zrób tak: pozostaw jeden piec i zatrudnij drugiego szefa kuchni a ten w wyniku braku przestrzeni zajmie się właśnie mikrofalówką na przemian z mikserem (ewentualnie grillem).

Ile postawić

Kiedy kupować

Kiedy nie kupować

Na samym początku zabawy jest zbędna; dopiero gdy interes zacznie się rozkręcać możesz ją zakupić

Sam nie wiem czy jest sens ją kupować, tym bardziej, że na potrawy z tradycyjnego pieca mało kto tu narzeka; kuchenka nie jest tania w utrzymaniu - trzeba na nią wykładać 22,50 dolara (kosztuje 450 dolarów); stawiaj na własną odpowiedzialność :-)

Gdy goście nie narzekają na jakość oferowanych potraw i nie domagają się tych, do których kuchenka jest potrzebna; to już lepiej jest zdecydować się na drugi piec czy nawet mikser

Indoor Grill - podręczny grill nie jest absolutnie konieczny do tego, aby mieć pod kontrolą najlepszą restaurację w mieście; co więcej, postawienie tego sprzętu nie zawsze musi oznaczać natychmiastowy przyrost gotówki; grill jest wymagany do przygotowania niektórych potraw, te tradycyjne go oczywiście nie wykorzystują; jeśli więc nie masz w swoim menu więcej niż dwóch-trzech potraw z grilla to nawet nie próbuj go kupować, bo będzie to oznaczało comiesięczne straty.

Ile postawić

Kiedy kupować

Kiedy nie kupować

Tylko i wyłącznie wtedy gdy masz dużo przepisów na potrawy z grilla, wtedy zakup jedno takie urządzenie

Tak jak to napisałem wcześniej, gdy masz możliwość przygotowania kilku przepisów z jego użyciem; w przeciwnym przypadku będzie niepotrzebnie zajmował miejsce w restauracji; zawuaż, że jego miesięczne utrzymanie jest stosunkowo drogie - to aż 60 dolarów (kosztuje 1200 dolarów)

Gdy nie masz takich przepisów; wtedy lepiej jest wstawić w to miejsce jakiś stolik czy też po prostu pozostawić puste miejsce, aby nie zmniejszać przestrzeni wewnątrz kuchni

Food Processor - typowy mikser to zarazem jeden z najbardziej potrzebnych sprzętów w kuchni; w "Restaurant Empire" jest on wykorzystywany do przygotowywania niemal wszystkich potraw z udziałem owoców i warzyw; powinieneś go koniecznie zakupić; musi być postawiony na Kitchen Table, w przeciwnym przypadku nie będziesz miał co z nim zrobić; na szczęście zajmuje tylko połowę stołu tak więc na drugiej szef kuchni może spokojnie przygotowywać swoje potrawy.

Ile postawić

Kiedy kupować

Kiedy nie kupować

Gdy tylko będziesz mógł sobie na to pozwolić kup jeden mikser (tyle wystarczy)

Tak jak to wcześniej napisałem; gdy pojawi się możliwość przygotowywania specjalnych potraw z owocami i warzywami; nie jest tani (600 dolarów w zakupie, 30 w utrzymaniu), ale w przeciwieństwie do mikrofalówki czy grilla ta inwestycja szybko się zwróci

Gdy dopiero startujesz; wtedy w zupełności wystarczy sam piec; bardzo często jest tak (w kampanii), że dopiero w kolejnych scenariuszach pojawiają się przepisy wymagające miksera

Dishwashing Machine - zmywarka obok pieca i stolików jest jednym z tych elementów, bez których nawet najtańsza restauracja nie może się obejść; zmywarka, w przeciwieństwie do zlewozmywaka, nie wymaga stałej "obsługi" personelu; w tej konkretnej grze jest ona wprost niezastąpiona a to dlatego, że czyści talerze w iście ekspresowym tempie; radziłbym dość szybko dokupić drugą zmywarkę i postawić je koło siebie tak jak to zostało przedstawione na screenie; dzięki temu Twoja obsługa nie będzie miała problemów z dotarciem do nich i ich obsługą.

Ile postawić - Kuchnia (3) - Wystrój - Restaurant Empire - poradnik do gry

Ile postawić

Kiedy kupować

Kiedy nie kupować

Na początek jedna; gdy lokal zacznie się rozwijać dokup drugą i postaw ją obok już posiadanej

Pierwszą zmywarkę musisz mieć od samego początku; na drugą zdecyduj się po jakimś czasie a to dlatego, że jej utrzymanie kosztuje - co miesiąc będziesz musiał wyłożyć 75 dolarów a przy zakupie aż 1500; jest to jednak opłacalny interes ponieważ będziesz miał pewność, że klienci nie będą narzekali na jakość wyczyszczenia talerzy

Tyczy się to wyłącznie drugiej, nie powinieneś jej od razu kupować, bo możesz przez to zbankrutować; dopiero gdy goście zaczną pojawiać się masowo zdecyduj się na jej zakup

Przypominam, że są to sprzęty wymagane do prawidłowego działania restauracji. Drobne wyjątki od tej reguły to grill i mikrofalówka aczkolwiek tyczy się to raczej tylko kilku pierwszych miesięcy prowadzenia biznesu. Prędzej czy później z nich też będziesz musiał korzystać.

Nie zapomnij o wybraniu odpowiednich tapet do kuchni. Dobrze by było gdyby pokrywały się one z tymi z toalet i właściwej restauracji.

pobierz poradnik

Aby pobrać poradnik do gry
Restaurant Empire

wyślij SMS o treści GOL na numer 77464

i wpisz poniżej kod, który otrzymasz w zwrotnym SMS.

Koszt poradnika to 8.61 zł

Poradnik Restaurant Empire

spis treści poradnika do gry Restaurant Empire dostępnych w pełnej wersji


na pomarańczowo zaznaczono części wyświetlone jako przykładowe

Wprowadzenie
Start
• Wybór restauracji
• Szczegółowe ustalenia
Wystrój
• Toalety
• Kuchnia (1)
• Kuchnia (2)
• Kuchnia (3)
• Stoliki
• Dekoracje i elementy zewnętrzne (upgrade'y)
• Oświetlenie
Personel
• Szefowie kuchni
• Reszta
Potrawy
• Wybieranie przepisów, napoje (1)
• Wybieranie przepisów, napoje (2)
• Zdobywanie nowych przepisów, ulepszanie istniejących
• Ustalanie cen w menu
Pożyczki, reklama
Metody obcinania kosztów
Problemy - skargi klientów
Restaurant Empire

zobacz więcej informacji o grze
Restaurant Empire

Wszystkie dostępne tu poradniki są bezpłatnie do pobrania dla posiadaczy abonamentów MayClub.

Poradniki do gier strategicznych

Strategiczne
© 2000-2014 GRY-OnLine S.A.regulaminkontakt i pomocgry onlinegame guides